Τρίκαλα, Ελάτη, Μετέωρα με παιδιά

kids Greece Meteora

Εκδρομή στα Τρίκαλα, την Ελάτη και τα Μετέωρα με παιδιά

Περιήγηση στο νομό Τρικάλων (Θεσσαλίας) με μικρά παιδιά

Ιδανικές συνθήκες για να κάνετε αυτήν την εκδρομή με την οικογένεια από Αθήνα είναι να έχετε τουλάχιστον τριήμερο και να μην υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης την ώρα που ταξιδεύετε προς την Ελάτη ή το Περτούλι. Αν είστε μεγάλη οικογένεια, η Ελάτη έχει καταλύματα που θα σας βολέψουν, ενώ υπάρχει κι ένα ξύλινο χωριό στη Χρυσομηλιά με μικρά σαλέ, στα οποία όμως για να φτάσετε, πρέπει να το επιτρέπει ο καιρός.

Η Ελάτη είναι ένα πανέμορφο μικρό χωριό πάνω στον Κόζιακα, που αν και είναι ξακουστός χειμερινός προορισμός, δεν επικρατεί χάος και πανζουρλισμός ούτε στους δρόμους, ούτε στις ταβέρνες, ούτε στα ξενοδοχεία. Τα καταλύματα είναι όμορφα και συμμαζεμένα και οι ταβέρνες δεν στριμώχνουν τα τραπέζια τους για να χωρέσουν όσους περισσότερους γίνεται. Μπορείτε να κάνετε βόλτες μέσα στο δάσος και περαντζάδα στον κεντρικό δρόμο όπου στήνεται- τις τουριστικές περιόδους- μια υπαίθρια αγορά με χειροποίητα στεφάνια και άλλα διακοσμητικά, εμπνευσμένα από τα έλατα και τη φύση της περιοχής, καθώς και χειροποίητα τοπικά προϊόντα (ζυμαρικά, τραχανάς, λικέρ, μαρμελάδες και χαλβάς Φαρσάλων).

Από την Ελάτη, μια εκδρομή που θα ενθουσιάσει τα παιδιά είναι προς το Περτούλι, που περνά μέσα από τα περτουλιώτικα λιβάδια! Μια ατέλειωτη παιδική χαρά, η οποία αν είναι χειμώνας, είναι τόπος ιδανικός για τσουλήθρες στο χιόνι και πολύ παιχνίδι. Μπορείτε να πάτε στο χιονοδρομικό (υπάρχει καταφύγιο) και μετά να φάτε ή να πιείτε μια ζεστή σοκολάτα στο Περτούλι.

Από το Περτούλι, συνεχίζει ο δρόμος (πάντα αν ο καιρός το επιτρέπει) προς τα Μετέωρα. Αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, καλό είναι να έχετε υπόψη σας, ότι σε καμία από τις 6 επισκέψιμες Μονές δεν μπορείτε να φτάσετε χωρίς σκαλοπάτια (σίγουρα καλό θα είναι να αποφύγετε την Μονή Αγίας Τριάδας, εκτός αν έχετε κάνει τάμα!) Μάλλον οι πιο προσβάσιμες Μονές είναι το Μεγάλο Μετέωρο, που είναι και η πιο τουριστική, και η Μονή Βαρλαάμ (περίπου 150 σκαλοπάτια η καθεμιά, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο με παιδιά όσο ακούγεται, γιατί εντυπωσιάζονται με τη θέα). Μετά μπορείτε να φάτε στο Καστράκι ή στην Καλαμπάκα, όπου υπάρχουν κυρίως ψησταριές (και είναι και ευρύχωρες) με ωραίο κοντοσούβλι.

Τα Τρίκαλα, η πρωτεύουσα του νομού, είναι πανέμορφη και πολύ βολική για βόλτα με παιδιά, αλλά δυστυχώς εμείς δυσκολευτήκαμε να βρούμε δωμάτια που να μας χωράνε όλους. Κάντε βόλτα στο φρούριο και την παλιά πόλη των Τρικάλων, το Βαρούσι με τα πόδια, αφού αφήσετε το αυτοκίνητό σας σε έναν από τους χώρους στάθμευσης του Κάστρου. Αν έχετε μωρό, το καρότσι δεν ανεβαίνει στο Ρολόι, αλλά μπορεί άνετα να κινηθεί στα καλντερίμια της παλιάς πόλης.  Και η σύγχρονη πόλη έχει ωραίους πεζοδρόμους, η κεντρική γέφυρα με τη θέα του ποταμιού το σούρουπο είναι πράγματι εντυπωσιακή και ο Μύλος Ματσοπούλου είναι μαγεία, ειδικά όταν μεταμορφώνεται τη χριστουγεννιάτικη περίοδο σε «Μύλο των Ξωτικών». Φαντάζομαι ότι αυτή είναι και η αιτία που τα Τρίκαλα έχουν γίνει κορυφαίος προορισμός για οικογένειες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά -και πολύ δικαίως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *