Στη νότια Κρήτη με παιδιά (Νομοί Χανίων και Ρεθύμνου)

Crete beach kids

Η Δήμητρα ήταν τριών μηνών και η Αριστέα είκοσι. Ιούνιος σε άδεια μητρότητας. «Τέλεια!», σκεφτήκαμε. «Μεγάλη μέρα, πολύ μεγάλο κενό, ζέστη πολλή, πάμε στο μεγάλο νησί!» Πράγματι ο Ιούνιος προσφέρεται για μεγάλες διαδρομές γιατί η μέρα είναι μεγάλη, αλλά θέλει μια πρόνοια σε σχέση με τη θερμοκρασία της θάλασσας, διότι νερά που είναι ακόμα και Αύγουστο παγωμένα, τον Ιούνιο είναι ακόμα πιο κρύα.

Πήγαμε Κρήτη μην έχοντας πολλές πληροφορίες για διαμονή με παιδιά, χωρίς να έχουμε κλείσει κάποιο δωμάτιο, καθώς σίγουρα υπήρχε διαθεσιμότητα (κάτι που επιβεβαιώθηκε!) και μην έχοντας σαφές πλάνο. Δεν θέλαμε να μείνουμε στα τουριστικά μέρη της βόρειας Κρήτης, παρόλο που είχαμε ακούσει ότι έχουν πολλές επιλογές διαμονής με παιδιά (έχω ακούσει καλά λόγια για τον Πλατανιά συγκεκριμένα).

Το μόνο σίγουρο ήταν ο πρώτος προορισμός που ήταν τα Φαλάσσαρνα. Μου είχε πει κάποτε μια φίλη ότι είχε πάει με το νεογέννητό της γιατί είχε βρει ξενοδοχείο πάνω στη θάλασσα με εστιατόριο… Είδα φωτογραφίες και ξετρελάθηκα!

Πράγματι τα Φαλάσσαρνα είναι ονειρικά! Κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά, αμμουδιά, αλλά… κρύα. Πολύ κρύα! Κι αν φυσάει ο άνεμος, τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο (ούτε μπορείς να θηλάσεις). Στη μεγάλη παραλία δεν υπάρχουν ξενοδοχεία και διαμερίσματα πάνω στη θάλασσα. Λίγο πιο πάνω, θα βρείτε, αλλά θα έχετε ανηφόρα για να γυρίσετε πίσω μετά το μπάνιο. Η καλύτερη επιλογή εκεί είναι η βόρεια μικρή παραλία, με τον κλειστό κόλπο, πάνω στην οποία υπάρχει ένα τύπου δεκαετίας ‘70 ξενοδοχείο με εστιατόριο.

Οι εκδρομές-διαδρομές στην Κρήτη είναι πολύωρες, διότι υπάρχουν ψηλά βουνά και χαράδρες. Όμως μια εκδρομή για μπάνιο στο Ελαφονήσι με παιδιά είναι απαραίτητη! Πρέπει να προμηθευτείτε τα βασικά, διότι επειδή εκεί είναι προστατευόμενη περιοχή δεν υπάρχει τίποτα.

Μια καλή επιλογή ορμητηρίου είναι η Παλαιοχώρα Χανίων. Υπάρχουν ξενοδοχεία και ταβέρνες πάνω στη θάλασσα, αλλά να έχετε υπ’ όψη σας ότι η παραλία της Παλαιοχώρας στα ρηχά έχει βράχο. Για πολύ μικρά παιδιά, αυτό μπορεί να λειτουργήσει και θετικά, ως ανάχωμα στις καταδυτικές τους βλέψεις!!!!

Μια άλλη επιλογή ορμητηρίου είναι η Σούγια. Έχει καταλύματα και ταβέρνες πάνω στη θάλασσα, αλλά οι αποστάσεις από άλλες παραλίες ή χωριά είναι μεγάλες και μέσα από βουνά.

Η νότια Κρήτη είναι πολύ ιδιαίτερη. Αν είστε τύπος που του αρέσει η βαβούρα ή έχετε μόνο ένα παιδί και δεν ταξιδεύετε με φίλους, μάλλον δεν θα σας την πρότεινα. Μεγάλοι όγκοι, που σχίζονται από χαράδρες, που τις διαπερνούν ποτάμια, που με τη σειρά τους καταλήγουν στη θάλασσα. Στις περισσότερες παραλίες δεν πάτε καν με αυτοκίνητο, παρά μόνο με καΐκι από την Παλαιοχώρα, τη Σούγια ή τη Χώρα Σφακίων.

Φανταστικό μέρος η Χώρα Σφακίων. Δεν έχει παραλία για μπάνιο, παρά μόνο ένα λιμανάκι, από όπου ξεκινούν εκδρομικά καΐκια προς τις δυτικές παραλίες που είναι ένας παράδεισος. Το καλύτερο μέρος στην περιοχή των Σφακίων για διαμονή με παιδιά, -ησυχαστήριο όμως, να ξέρετε!- είναι το Λουτρό. Δεν πάτε με αυτοκίνητο, που σημαίνει ότι θα πάρετε μαζί σας από το αυτοκίνητο που θα αφήσετε στη Χώρα Σφακίων, όσα μπορείτε να κουβαλήσετε εσείς και τα παιδιά σας.

Ιδανική επιλογή στη νότια Κρήτη στο νομό Χανίων για διακοπές με παιδιά το Φραγκοκάστελο. Ρηχά νερά, διαμονή πάνω στην παραλία -ειδικά αν κλείσετε εγκαίρως τα δωμάτια που είναι πάνω στην άμμο ή το Μύλο! Πολλές ταβέρνες, βατή η κατάσταση. Τον Ιούνιο είναι τέλεια! Μου έχουν πει βέβαια ότι τον Αύγουστο μοιάζει με Λιβύη! Βράζει ο τόπος. Πάρτε αντικουνουπικά διότι έχει πολλά κουνούπια!

Στο νομό Ρεθύμνου, σας έχω ακόμα δύο ησυχαστήρια! Τις Λίγκρες και το Ροδάκινο. Στις Λίγκρες δεν έχει τίποτα παρά μόνο δωμάτια με ταβέρνα πάνω σε μια παραλία που κοιτάει στο απέραντο Λιβυκό Πέλαγος. Ιδανικά εκεί πάτε με παρέα! Το Ροδάκινο έχει κάτι παραπάνω! Αλλά κι εκεί μην φανταστείτε ανέσεις.

Σίγουρα δεν σας προτείνω τον Πλακιά. Φυσάει συνέχεια και παρόλο που είναι τουριστική περιοχή, εμείς δεν κάναμε ούτε μια μέρα μπάνιο. Σκέτη αμμοβολή… Αποτελεί όμως ορμητήριο για μια εκδρομή στην Πρέβελη για μπάνιο στην εκβολή του ποταμού που πνίγεται από τα φοινικόδεντρα και για επίσκεψη στο γνωστό ομώνυμο Μοναστήρι.

Μια πιο προσβάσιμη περιοχή για διακοπές με παιδιά στο νότιο Ρέθυμνο είναι ο Άγιος Παύλος. Προσοχή υπάρχουν δύο παραλίες με το ίδιο όνομα. Η άλλη είναι στην περιοχή των Σφακίων, στα νότια Χανιά και είναι πολύ ερημική. Ο Άγιος Παύλος Ρεθύμνου έχει ένα ξενοδοχείο, ταβέρνα και μια πανέμορφη παραλία. Από την άλλη μεριά έχει κι άλλη μία παραλία με εντυπωσιακούς αμμόλοφους, τους οποίους θα σας πρότεινα να μην επιχειρήσετε να κατέβετε με γυμνά πόδια (όπως εγώ) γιατί μέχρι να φτάσετε θα καείτε!

Μέχρι εκεί φτάσαμε. Δεν πήγαμε στην Αγία Γαλήνη, που λένε ότι είναι πιο τουριστικά. Γενικά να ξέρετε ότι η νότια Κρήτη δεν ταιριάζει σε όλους τους τύπους ταξιδιώτη με ή χωρίς παιδιά. Εδώ έχω μοιραστεί κυρίως με αυτούς που θα πήγαιναν  ή έχουν πάει και χωρίς παιδιά, συμβουλές για να μπορούν να πάνε και με τα μικρά παιδιά τους (συνήθως πριν αποκτήσεις παιδιά δεν δίνεις σημασία σε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες και έχει τελείως άλλη εικόνα για το μέρος!) Οι περισσότερες παραλίες της νότιας Κρήτης έχουν ένα τμήμα όπου ατύπως επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκήνωση και ο γυμνισμός. Επίσης οι παραλίες είναι παρθένες και δεν υπάρχουν πολλοί οργανωμένοι οικισμοί εκτός της Παλαιοχώρας και της Σούγιας. Οι αποστάσεις όπως είπαμε είναι μεγάλες και δεν ενδείκνυνται για ημερήσιες εκδρομές σε άλλες παραλίες (ειδικά αν τα μικρά σας ζαλίζονται στο αυτοκίνητο!) Βέβαια υπάρχει και η βόρεια Κρήτη! Πολύ πιο προσβάσιμη, με πολλές περισσότερες επιλογές διαμονής στον πολιτισμό, κοντά σε αεροδρόμιο και λιμάνι! Περί ορέξεως…

Δείτε τις οικογενειακές δραστηριότητες που το ΜΑΜΑΚΙΤΑ προτείνει στην Κίσσαμο Χανίων Μια μέρα με τους ΜινωίτεςΜαγειρεύοντας με τους ΜινωίτεςΨηφιδωτό στη μινωική ΚρήτηΣκάβοντας ανακαλύπτω τους ΜινωίτεςΑρχαιολόγος για μια μέρα. Συμπληρώστε τη φόρμα διαθεσιμότητας -στα ελληνικά- κι ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος θα προσαρμόσει τη δραστηριότητα στη σύνθεση και τα ενδιαφέροντα της οικογένειας ή της παρέας και θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *